czwartek, 15 sierpnia 2024

Ciasto fasolowe z nadzieniem jogurtowym, miodem faceliowym i śliwkami

Bardzo szybkie, smaczne i proste ciasto z nadzieniem jogurtowym, a całej słodyczy dodaje miód faceliowy od Pasieki Kujaw!



Składniki:
Ciasto
  • 2 jaja
  • 50 g miodu faceliowego 
  • 240 g odsączonej fasoli czerwonej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 20 g kakao
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 150 g śliwek bez pestek
Nadzienie

Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja, dodać miód, odsączoną fasolę, jogurt grecki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat. Całość zblendować na gęstą masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. 

Ciasto po upieczeniu ostudzić, przekroić na pół. Jogurt wymieszać z żelatyną oraz miodem. Przełożyć nim ciasto. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki, w celu zestalenia się masy.

Smacznego! 

wtorek, 13 sierpnia 2024

Serniczek bananowy z gruszką i pistacjami

Bardzo mocno bananowy serniczek z gruszką oraz pistacjami od Hamster Sklep!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 150 g banana bez skórki
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 40 g budyniu o smaku bananowym
  • 180 g gruszki
  • 20 g pistacji łuskanych 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać rozgniecionego banana, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę oraz ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać pistacjami. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 8 sierpnia 2024

Owsiany serniczek z gruszką i miodem gryczanym

Banalny serniczek z mąką owsianą, gruszką i miodem gryczanym od Pasieki Kujaw! Zachęcam do wypróbowania!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g miodu gryczanego
  • 100 g banana bez skórki
  • 250 g twarogu chudego w kosce
  • 50 g mąki owsianej
  • 200 g gruszki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę owsianą, aromat i twaróg. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę - wymieszać. Na koniec dodać ubite białka - delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!