czwartek, 18 lipca 2024

Ciasto owsiano-jaglane z brzoskwinią i pieprzem cytrusowym Maqaw

Ciasto z wykorzystaniem pieprzu? Na dodatek z dodatkiem płatków owsianych i mąki jaglanej, a na dodatek brzoskwini? W roli głównej pieprz cytrusowy Maqaw od Spice by Yango!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrusowego Maqaw 
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 g jogurtu śmietankowego Maluta
  • 85 g świeżej brzoskwini bez pestki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, pieprz cytrusowy, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pół opakowania jogurtu - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu ostudzić, wyjąć w formy. Następnie przekroić na pół i nanieść drugą połowę jogurtu. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego! 

wtorek, 16 lipca 2024

Kaszotto jaglane z piersią kurczaka na barszczu z kiszonych buraków

Rewelacyjne kaszotto z kaszy jaglanej z aksamitną piersią kurczaka przygotowanym na barszczu z kiszonych buraków od Bracia Piskorowie



Składniki:
  • 100 g piersi kurczaka
  • 50 g kaszy jaglanej suchej 
  • 250 ml barszczu czerwonego kiszonego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pierś kurczaka oraz kaszę, dodać przyprawy. Smażyć ok 2-3 minut. Następnie stopniowo dodawać barszcz do całkowitego wchłonięcia go przez kaszę. Gotowe danie podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!