photo © Pinterest
niedziela, 14 lipca 2024
czwartek, 11 lipca 2024
Zupa krem z białych szparagów, wątróbką i białym ryżem
Zupy, zwłaszcza krem kojarzą mi się z najlepszymi wartościami odżywczymi. Dlaczego? Dlatego, że w jednej porcji znajdują się wszystkie niezbędne mikro i makroelementy z danych surowców, które został wykorzystane. Głównym gościem dzisiejszego postu są białe szparagi od Szparag z Wielkopolski.
Składniki:
- 500 g obranych białych szparagów
- 100 g wątróbki drobiowej
- 50 g suchego ryżu białego
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 600 ml wody
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniale końce i dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić szparagi, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować przez 20 minut. Po 10 minutach wrzucić oczyszczoną wątróbkę drobiową. Gotować jeszcze 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć wątróbkę, zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem.
Smacznego!
wtorek, 9 lipca 2024
Zupa krem brokułowo-kalafiorowa z ziemniakami
Super szybka, wyśmienita oraz pożywna zupa krem z wykorzystaniem świeżych warzyw od Farm Taste!
Składniki:
- 250 g ćwiartki z kurczaka
- 250 g obranego ziemniaka jadalnego
- 150 g brokułu
- 150 g kalafiora
- 100 g obranej białej cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
- 1l wody
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić umytą ćwiartkę kurczaka - zalać wodą. Gotować przez 15 minut. Następnie umyć pozostałe warzywa i pokroić na mniejsze porcję. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy - gotować jeszcze 20 minut. Po ugotowaniu zupę lekko ostudzić. Wyjąć ćwiartkę z kurczaka i zblendować na gęsty, gładki krem.
Smacznego!
niedziela, 7 lipca 2024
Subskrybuj:
Posty (Atom)