czwartek, 6 stycznia 2022

Ciasto z mascarpone i jabłkiem

Szybkie i bardzo wyśmienite ciasto z serkiem mascarpone od Moja Formagia oraz jabłkiem. Mmm... Przepychota!


Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 125g (1 szt,) banana
  • 65g serka mascarpone
  • 60g maki ryżowej
  • 60g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g obranego jabłka
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej, rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Kolejno dodać serek mascarpone - ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać za pomocą szpatułki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 4 stycznia 2022

Grzanki z mozzarellą i pomidorkami

Prostota jak zwykle wygrywa! Tym razem idealna propozycja na śniadanie czy kolacje. Grzanki z mozzarellą od Moja Formagia i pomidorkami? Dlaczego nie!


Składniki:

  • 1 szt. bułka orkiszowa
  • 125g odsączonej mozzarelli
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • zioła prowansalskie 
Sposób przygotowania:
Na rozkrojoną bułkę położyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie ułożyć pokrojone na połówki pomidorki. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 30 grudnia 2021

Ciasto ze cieciorką i orzechami włoskimi

Wykorzystanie roślin strączkowych jest bardzo różnorodne,  a zwłaszcza od WaldiBen! Tym razem przygotowałam ciasto z cieciorką oraz orzechami włoskimi. 


Składniki:

  • 2 jaja
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 50g erytrytolu + odrobina gorącej wody
  • 125g (1 szt.) banana
  • 250g odsączonej cieciorki
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Erytrytol rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz orzechów włoskich). Całość dokładnie zblendować. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!