wtorek, 12 października 2021

Sałatka z jajkami, ogórkiem, pomidorem, makaronem i dressingiem miodowo-musztardowym

Na taką sałatkę zawsze znajdzie się okazja i pora, nie zależnie od poczucia humoru! Dressing miodowo-musztardowy sprawia, że posiłek jest wykwintny! Niniejsza sałatka z miodem z pasieki Pachniczówka sprawia, że dodatkowo jest wzbogacona o walory smakowo-odżywcze! 




Składniki:
Sałatka
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 50g makaronu suchego
  • 150g (1 szt) pomidora
  • 150g (1/2 szt) ogórka szklarniowego
Dressing

Sposób przygotowania:
Sałatka
Jaja zalać wodą i posolić. Od zagotowania wody gotować 10 minut. Obrać i pokroić w ósemki. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron, gotować ok. 10 minut. Pomidora i ogórka dokładnie umyć, ogórka obrać i pokroić w plastry. Pomidora pokroić w kostkę. 
Dressing
Miód, musztardę i olej wymieszać z solą i pieprzem. Odstawić na ok. 5-10 minut. 

Ugotowany makaron wymieszać z pomidorem, ogórkiem i dressingiem. Na powierzchnię umieścić ugotowane jaja.

Smacznego! 

niedziela, 10 października 2021

czwartek, 7 października 2021

Kotlecik drobiowymi z ziemniakami, kapustą kiszoną z marchewką

Prosty i szybki pomysł na obiad dla osób dbających o zdrowe odżywianie i nie tylko! Super propozycja na wykorzystanie kiszonej kapusty z marchewką od Moryń


Składniki:

  • 100g mięsa mielonego z indyka
  • 150g ziemniaków
  • 200g kiszonej kapusty z marchewką 
  • 10ml oleju lnianego 
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i uformować kotlecik. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w mniejsze porcje. Ugotować na parze przez ok. 15-20 minut. Gotowy kotlecik i ziemniaki podać z kiszoną kapustą z marchewką. Polać olejem lnianym.

Smacznego! 

wtorek, 5 października 2021

Placuszki z cukinii i ogórkami kanapowymi

Sezon na cukinie w pełni, więc jest to idealny powód do przygotowania placuszków. Super dodatkiem są ogórki kanapkowe od Vortumnus!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300g obranej cukinii
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie 
  • 40ml oleju rzepakowego do smażenia 
  • 100g ogórków kanapowych w plastrach 

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wbić jaja, dodać mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. 1 łyżka do jeden placuszek. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podać z ogórkami kanapowymi w plastrach.

Smacznego!