czwartek, 24 grudnia 2020

Bezmięsne kiełbaski włoskie z włoszczyzną i kaszą kuskus

Bezmięsne kiełbaski w stylu włoskim są super alternatywą na zastąpienie tymi "mięsnymi". Danie nie tylko dla wegan! Z dodatkiem włoszczyzny i kaszy kuskus to połączenie idealne!



Składniki:

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucić kaszę kuskus - gotować do wchłonięcia wody. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mrożoną włoszczyznę i zalać wodą. Po niecałkowitym wchłonięciu wody wrzucić pokrojone kiełbaski, ugotowaną kasze kuskus i przyprawy. Dusić jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!

środa, 23 grudnia 2020

Brownie kawowo-bananowe

Czy są tutaj miłośnicy kawy i czekolady? To ciasto jest specjalnie dla nich! Połączenie kawy, banana i czekolady to niebo!


Składniki:

Brownie

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 20g oleju kokosowego
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100g (1 szt) banana
  • 50ml kawy 

Polewa czekoladowa

  • 30g gorzkiej czekolady
  • 20g masła 82%
  • płatki migdałowe - do dekoracji

Sposób przygotowania:
Brownie
Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana i napar z kawy. Całość ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Polewa czekoladowa
Gorzką czekoladę z masłem rozpuścić na bardzo małym ogniu. Polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego! 

wtorek, 22 grudnia 2020

Współpraca z "Crazy Fruit"

"Crazy Fruit" jest marką, która oferuje zdrowe soki z owoców. W butelkach, są "zamknięte" składniki odżywcze pochodzące z najwyższej jakości owoców i warzyw.  

Gama produktów jest bardzo szeroko, więc jest duży wybór dla wielbicieli soków owocowych i warzywnych. Soki są bez konserwantów, bez cukru i innych utrwalaczy. Smak jest jest niepowtarzalny! Idealne na przekąski pomiędzy posiłkami. 





W paczce otrzymałam:




Zapraszam do zakupów!

poniedziałek, 21 grudnia 2020

Torcik kawowo-jogurtowy

Dietetyczne torciki to rzadkość, a tu ba! Przygotowałam w zdrowej wersji torcik kawowo-jogurtowy! Bardzo prosty w wykonaniu! Biszkopt nasączony kawą jest rewelacyjny!


Składniki:

Biszkopt

  • 2 jaja
  • 20g erytrytolu
  • 60g mąki ryżowej
  • 100ml kawy - do nasączenia
Masa do przełożenia
  • 330g skyru naturalnego
  • 10g erytrytolu
  • 5g żelatyny + 50ml gorącej wody
  • płatki migdałowe - do dekoracji 

Sposób przygotowania:
Biszkopt
Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę. Wymieszać za pomocą szpatułki - bardzo dokładnie, ale delikatnie. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Oba blaty nasączyć kawą.

Masa do przełożenia
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać erytrytol i skyr naturalny. Całość wymieszać.

Masę nałożyć na pierwszą warstwę nasączonego biszkoptu. Następnie nałożyć drugi blat i ponownie nałożyć masę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. 

Ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Smacznego!