wtorek, 29 stycznia 2019

Sałatka z jajkiem, rukolą, kaszą jęczmienną papryką i oliwą z oliwek

Szybka i smaczna sałatka dla zabieganych. Jedynie potrzebujemy 15 minut na jej przygotowanie, a zawiera mnóstwo składników mineralnych, a w tym wszystkie aminokwasy pochodzące z jaj!



Składniki:

  • 2 jaja ugotowane na twardo 
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryk słodka

Sposób przygotowania:
Jaja umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się zagotuje woda. Gotujemy ok. 8-10 minut. Następnie odlewamy wodę i jaja zalewamy zimną wodą. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy. Odstawimy na ok. 10 minut, aby "się przegryzła".

Smacznego!

niedziela, 27 stycznia 2019

czwartek, 24 stycznia 2019

Ciasto ciecierzycowo-kokosowe

Mieszanka dwóch zupełnie innych smaków. Ciecierzyca i kokos? A w dodatku w postaci ciasta? Warto przygotować dla gości!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!