sobota, 24 listopada 2018
czwartek, 22 listopada 2018
Polędwiczki drobiowe ugotowane z topinamburem i kiszoną kapustą
Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona.
Składniki:
Składniki:
- 200g polędwiczek drobiowych
- 200g topinambury
- 200g kapusty kiszonej
- 1 łyżka pestek dyni
- jarzynka bez soli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni.
Smacznego!
wtorek, 20 listopada 2018
Gofry budyniowe z twarożkiem kokosowym
Kolejna propozycja gofrów, ale tym razem z wykorzystaniem budyniu! Gofry są bardzo delikatne i chrupiące. Z dodatkiem twarożku kokosowego są jeszcze lepsze!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 5 tabletek słodziku
- 40g (1 opakowanie) budyniu np. śmietankowego
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
Twarożek kokosowy:
- 4 łyżki mąki kokosowej + 1 szklanka ciepłej wody
- 2 tabletki słodziku
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 10 minut.
Twarożek kokosowy: Słodzik zalewamy wodą, następnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Upieczone gofr podajemy z twarożkiem.
Smacznego!
niedziela, 18 listopada 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)