czwartek, 22 listopada 2018

Polędwiczki drobiowe ugotowane z topinamburem i kiszoną kapustą

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona.



Składniki:

  • 200g polędwiczek drobiowych
  • 200g topinambury
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • jarzynka bez soli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam gotowanego topinamburu. Zawsze jem na surowo lub piekę. Będę musiała wypróbować przy kolejnej okazji :)

    OdpowiedzUsuń