Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona.
Składniki:
Składniki:
- 200g polędwiczek drobiowych
- 200g topinambury
- 200g kapusty kiszonej
- 1 łyżka pestek dyni
- jarzynka bez soli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam gotowanego topinamburu. Zawsze jem na surowo lub piekę. Będę musiała wypróbować przy kolejnej okazji :)
OdpowiedzUsuń