czwartek, 22 listopada 2018

Polędwiczki drobiowe ugotowane z topinamburem i kiszoną kapustą

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona.



Składniki:

  • 200g polędwiczek drobiowych
  • 200g topinambury
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • jarzynka bez soli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni. 

Smacznego!

wtorek, 20 listopada 2018

Gofry budyniowe z twarożkiem kokosowym

Kolejna propozycja gofrów, ale tym razem z wykorzystaniem budyniu! Gofry są bardzo delikatne i chrupiące. Z dodatkiem twarożku kokosowego są jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 tabletek słodziku
  • 40g (1 opakowanie) budyniu np. śmietankowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat 
Twarożek kokosowy:
  • 4 łyżki mąki kokosowej + 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 tabletki słodziku
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 10 minut.

Twarożek kokosowy: Słodzik zalewamy wodą, następnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Upieczone gofr podajemy z twarożkiem.

Smacznego!