wtorek, 19 czerwca 2018

Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową

Ograniczyłam mięso, więc od czasu do czasu zastępują go produktami z soi. Prosta i smaczna propozycja dla każdego! Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową.




Składniki:

  • 180g (1 kostka) tofu naturalnego
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 25g kaszy orkiszowej suchej + 100ml wody
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, curry, kebab-gyros, papryka słodka, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

niedziela, 17 czerwca 2018

czwartek, 14 czerwca 2018

Ciasto fasolowe z truskawkami

Truskawki po raz kolejny, ale tym razem w cieście z wykorzystaniem fasoli!


Składniki:

  • 240g (1 puszka) opłukanej czerwonej fasoli
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieszczamy w misce. Całość dokładnie miksujemy na gładką konsystencję. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy pokrojone na mniejsze części truskawki. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!