wtorek, 29 maja 2018

Tofu z cukinią i makaronem

Ograniczyłam mięso, ale oczywiście o nim nie zapominam! Na zmianę jem produkty z roślin strączkowym. W tym wydaniu tofu z cukinią i makaronem!



Składniki:

  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 1 cukinia
  • 25g suchego makaronu
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, curry, kebab-gyros, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Tofu kilka godzin wcześniej kroimy w kostkę oraz "marynujemy" w przyprawach. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Po upływie czasu na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy pozostałe składniki. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego! :)

niedziela, 27 maja 2018

czwartek, 24 maja 2018

Lody malinowe z kefirem

Lody, lody dla ochłody! Świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów, są te domowe! Wiadomo smak zdecydowanie odbiega od tych sprzedawanych na stoiskach, ale chcemy zdrowe i smaczne, a przede wszystkich wiemy co jemy.



Składniki:

  • 250ml (1 szklanka) kefiru
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych malin
Sposób przygotowania:
Jeśli maliny są świeże to dokładnie myjemy, a jeśli mrożone do wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie blendujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!