Dni są coraz cieplejsze, więc nie ma się ochoty włączać piekarnika i zjeść "coś" na zimno. Doskonałą alternatywą jest serniczek na zimno z sokiem gruszkowo-lawendowym (do kupienia w sieci sklepów Biedronka).
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 250g (1 kostka) twarogu półtłustego
- 2 łyżki erytrytolu
- 5g (1 łyżeczka) żelatyny + 30ml gorącej wody
Wierzch:
- 250ml (1 szklanka) soku gruszkowo-lawendowego
- 5g (1 łyżeczka żelatyny) + 30ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ser wraz z erytrytolem blendujemy na gęstą konsystencję. Następnie dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Masę przelewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po upływie czasu w garnku zagotowujemy sok, a następnie dodajemy żelatynę. Studzimy przez kilka minut. Kolejno przelewamy ma masę serową. Odstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny lub całą noc.
Smacznego!