wtorek, 22 maja 2018

Serniczek na zimno z sokiem gruszkowo-lawendowym

Dni są coraz cieplejsze, więc nie ma się ochoty włączać piekarnika i zjeść "coś" na zimno. Doskonałą alternatywą jest serniczek na zimno z sokiem gruszkowo-lawendowym (do kupienia w sieci sklepów Biedronka).



Składniki:
Spód:

  • 250g (1 kostka) twarogu półtłustego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 5g (1 łyżeczka) żelatyny + 30ml gorącej wody
Wierzch:
  • 250ml (1 szklanka) soku gruszkowo-lawendowego
  • 5g (1 łyżeczka żelatyny) + 30ml gorącej wody

Sposób przygotowania:
Ser wraz z erytrytolem blendujemy na gęstą konsystencję. Następnie dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Masę przelewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po upływie czasu w garnku zagotowujemy sok, a następnie dodajemy żelatynę. Studzimy przez kilka minut. Kolejno przelewamy ma masę serową. Odstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny lub całą noc.

Smacznego!

niedziela, 20 maja 2018

czwartek, 17 maja 2018

Fasola czerwona z makaronem pełnoziarnistym i pomidorami

Szybkie, proste i smacznie. Fasola, makaron i pomidor. Typowe danie dla osób dbających o formę i zdrowie.



Składniki:

  • 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej
  • 25g suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 3 pomidory śliwkowe
  • 1 łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę oraz myjemy i kroimy w dowolny sposób pomidory. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!