wtorek, 15 maja 2018

Fasola czerwona z ryżem brązowym i szparagami

Lato w maju? W sklepach szparagi! Pisząc szczerze czekam tylko na ten moment, aby je kupić i zrobić smaczny posiłek. Przygotowałam fasolę czerwoną, ryż brązowy i szparagi.



Składniki:

  • 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej
  • 50g suchego ryżu brązowego + 100 ml wody
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1 łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania: 
Do garnków z wrzącą, osoloną wodą wsypujemy ryż, a do drugiego szparagi. Szparagi gotujemy przez ok. 6-8 minut. Między czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę. Całość polewamy olejem lnianym.

Smacznego! 

niedziela, 13 maja 2018

czwartek, 10 maja 2018

Sałatka z soczewicą, kaszą jęczmienną i miksem sałat

Świeże sałatki mogę jeść cały czas! Polecam przygotować sałatkę z soczewicy, kaszy jęczmiennej i miksu sałat. Rewelacja!



Składniki:
  • 50g suchej czerwonej soczewicy + 150ml wody
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej + 150ml wody
  • 100g (1/2 opakowania) miksu sałat
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • świeża natka pietruszki
  • przyprawy: czosnek granulowany, curry, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Do dwóch oddzielnych garnków z wrzącą osoloną wodą wrzucamy soczewicę i kaszę. Po ugotowaniu mieszamy je z miksem sałat, olejem lnianym oraz pozostałymi składnikami. Odstawiamy na ok 15 minut, aby "przegryzły się" smaki.

Smacznego!