niedziela, 13 maja 2018
sobota, 12 maja 2018
czwartek, 10 maja 2018
Sałatka z soczewicą, kaszą jęczmienną i miksem sałat
Świeże sałatki mogę jeść cały czas! Polecam przygotować sałatkę z soczewicy, kaszy jęczmiennej i miksu sałat. Rewelacja!
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 50g suchej czerwonej soczewicy + 150ml wody
- 50g suchej kaszy jęczmiennej + 150ml wody
- 100g (1/2 opakowania) miksu sałat
- 1 łyżka oleju lnianego
- świeża natka pietruszki
- przyprawy: czosnek granulowany, curry, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka
Do dwóch oddzielnych garnków z wrzącą osoloną wodą wrzucamy soczewicę i kaszę. Po ugotowaniu mieszamy je z miksem sałat, olejem lnianym oraz pozostałymi składnikami. Odstawiamy na ok 15 minut, aby "przegryzły się" smaki.
Smacznego!
wtorek, 8 maja 2018
Tofu z papryką i makaronem pełnoziarnistym
Tofu gości na moim stole coraz częściej. Coraz częściej "wariuje" z nim w kuchni. Przygotowałam smaczny, prosty i szybki posiłek.
Składniki:
- 1 kostka (180g) tofu
- 1 papryka
- 50g suchego makaronu pełnoziarnistego
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: czosnek granulowany, curry, zioła prowansalskie, pieprz czarny, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę paprykę. Odsączamy i kroimy w kostkę tofu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy tofu, paprykę i makaron. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Na gotowe danie polewamy olej lniany.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)