niedziela, 13 maja 2018

czwartek, 10 maja 2018

Sałatka z soczewicą, kaszą jęczmienną i miksem sałat

Świeże sałatki mogę jeść cały czas! Polecam przygotować sałatkę z soczewicy, kaszy jęczmiennej i miksu sałat. Rewelacja!



Składniki:
  • 50g suchej czerwonej soczewicy + 150ml wody
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej + 150ml wody
  • 100g (1/2 opakowania) miksu sałat
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • świeża natka pietruszki
  • przyprawy: czosnek granulowany, curry, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Do dwóch oddzielnych garnków z wrzącą osoloną wodą wrzucamy soczewicę i kaszę. Po ugotowaniu mieszamy je z miksem sałat, olejem lnianym oraz pozostałymi składnikami. Odstawiamy na ok 15 minut, aby "przegryzły się" smaki.

Smacznego! 

wtorek, 8 maja 2018

Tofu z papryką i makaronem pełnoziarnistym

Tofu gości na moim stole coraz częściej. Coraz częściej "wariuje" z nim w kuchni. Przygotowałam smaczny, prosty i szybki posiłek. 



Składniki:
  • 1 kostka (180g) tofu
  • 1 papryka
  • 50g suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: czosnek granulowany, curry, zioła prowansalskie, pieprz czarny, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę paprykę. Odsączamy i kroimy w kostkę tofu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy tofu, paprykę i makaron. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Na gotowe danie polewamy olej lniany.

Smacznego!