sobota, 5 maja 2018
czwartek, 3 maja 2018
Tofu z papryką czerwoną i ryżem brązowym
Ostatniego czasu bardzo zaprzyjaźniłam się z tofu. Mogę go jeść w każdej postaci. Świetnie doprawione posmakuje nawet największym jego przeciwnikom. Z warzywami stanowi świetny duet!
Składniki:
Składniki:
- 180g (1 kostka) tofu
- 1 czerwona papryka
- 50g ryżu brązowego (suchego) + 150 ml wody
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, przyprawa kebab-gyros
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy ryż. Między czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy paprykę. Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i panierujemy w mieszance przypraw. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażymy tofu z obu stron. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
wtorek, 1 maja 2018
Soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym
Lato w środku wiosny? Dlaczego nie! Uwielbiam bardzo wysokie temperatury oraz jak wszystko budzi się do życia po śnie zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Składniki:
- 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
niedziela, 29 kwietnia 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)