wtorek, 1 maja 2018

Soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym

Lato w środku wiosny? Dlaczego nie! Uwielbiam bardzo wysokie temperatury oraz jak wszystko budzi się do życia po śnie zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym.



Składniki:

  • 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

niedziela, 29 kwietnia 2018

czwartek, 26 kwietnia 2018

Sałatka z ciecierzycą, papryką, brązowym ryżem i miksem sałat

Bardzo często na moim stole królują szybkie i zdrowe sałatki. Coraz częściej wykorzystuję warzywa strączkowe oraz mnóstwo warzyw!



Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 200g ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 papryka
  • 1/2 (100g) opakowania miksu sałat
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, świeży koperek
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy miks sałat oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Smacznego!