Lato w środku wiosny? Dlaczego nie! Uwielbiam bardzo wysokie temperatury oraz jak wszystko budzi się do życia po śnie zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Składniki:
- 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!