sobota, 28 kwietnia 2018
czwartek, 26 kwietnia 2018
Sałatka z ciecierzycą, papryką, brązowym ryżem i miksem sałat
Bardzo często na moim stole królują szybkie i zdrowe sałatki. Coraz częściej wykorzystuję warzywa strączkowe oraz mnóstwo warzyw!
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 200g ugotowanego brązowego ryżu
- 1 papryka
- 1/2 (100g) opakowania miksu sałat
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, świeży koperek
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy miks sałat oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Smacznego!
wtorek, 24 kwietnia 2018
Tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw
Wiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw.
Składniki:
Składniki:
- 1 (180g) kostka tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100g kaszy jaglanej
- 250g miksu warzyw (np. zupa jarzynowa)
- przyprawy: zioła sycylijskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Między czasie kroimy tofu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa i tofu. Smażymy na małym ogniu. Po ugotowaniu również wrzucamy kaszę. Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 5 minut.
Smacznego!
niedziela, 22 kwietnia 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)