wtorek, 20 marca 2018

Sałatka z ciecierzycą, ogórkiem, makaronem i miksem sałat

Wiosna już dawno powinna przyjść, ale jest zupełnie inaczej w różnych regionach Polski. Na szybsze jej wywołanie proponuję zrobić szybką i smaczną sałatkę z ciecierzycą, ogórkiem, makaronem pełnoziarnistym oraz olejem lnianym.




Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 200g ugotowanego makaronu
  • 1/2 (100g) opakowania miksu sałat
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, świeży koperek

Sposób przygotowania:
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy miks sałat oraz pozostałe składniki. Odstawiamy sałatkę na ok. 15 minut. 

Smacznego!

niedziela, 18 marca 2018

czwartek, 15 marca 2018

Ciasto kukurydziane z twarogiem

Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Uwielbiam piec ciasta, bo kocham słodkości! Ach, co za wyznania! Ciasto z twarogiem i mąką kukurydzianą? Świetny smakołyk do kawy czy herbaty.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Do miski umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie blendujemy na gęstą i gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!