czwartek, 4 stycznia 2018

Pesto z bazylii i makaronem

Dawno temu kupiłam świeżą bazylię. Rosła, rosła i rosła, aż w końcu pomyślałam, że zrobię z niej pesto. Świetnie komponuję się z makaronem. Polecam - idealny posiłek na obiad!



Składniki:
Pesto:

  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 1/2 łyżki nasion słonecznika
  • przyprawy: sól himalajska, suszony koperek, suszone pomidory, czosnek granulowany

  • 50g makaronu (suchego)

Sposób przygotowania:
Z bazylii obrywamy liście, dokładnie myjemy i suszymy. Przerzucamy do blendera. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie blendujemy, na gładką konsystencję. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wodzie. Gotujemy ok. 10 minut.

Po ugotowaniu makaronu dodajemy pesto. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!

wtorek, 2 stycznia 2018

Hummus klasyczny

Kilka razy kupowałam gotowy hummus, ale w końcu postanowiłam przygotować go samej. Główną inspiracją był przepis z bloga Jadłonomii - Marty Dymek. Idealna konsystencja, naturalne składniki i wyśmienity smak.



Składniki:

  • 1 puszka (240g) odsączonej i przepłukanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy pastę tahini, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny i sól himalajską. Całość rozdrabniamy (najlepiej blednerem ręcznym) na gładką konsystencję. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!