Uwielbiam kombinować w kuchni, a zwłaszcza w weekendy kiedy mam bardzo dużo czasu. Moją kolejną improwizacją były naleśniki z wykorzystaniem mąki amarantusowej oraz kokosowej. Po prostu rewelacja!
Składniki:
Naleśniki
3-4 sztuki
Składniki:
Naleśniki
3-4 sztuki
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 3 łyżki mąki amarantusowej
- 1/4 szklanki mleczka kokoswego
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
Twarożek
- 2-3 łyżki mąki kokoswej
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleczko kokosowe, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Twarożek
Mąkę kokosową mieszamy z mleczkiem kokosowym do uzyskania gęstej konsystencji. W razie uzyskania szybkiego wchłonięcia mleczka przez mąkę dolewamy wodę.
Naleśniki faszerujemy twarożkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!