niedziela, 25 czerwca 2017
sobota, 24 czerwca 2017
czwartek, 22 czerwca 2017
Omlet z płatkami orkiszowymi, masłem orzechowym i dżem truskawkowym
Omlety są jednym z moich ulubionych posiłków! Można je przygotowywać na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Idealny dla zabieganych!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 3 łyżki płatków orkiszowych
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
- masło orzechowe
- dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
Płatki orkiszowe zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Między czasie ucieramy jaja z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat i napęczniałe płatki. Delikatnie miksujemy. Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na lekki rumiany kolor. Podajemy z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym.
Smacznego!
wtorek, 20 czerwca 2017
Muffiny z maślanką, kurkumą i nektarynkami
W końcu jest ciepło, więc w sklepach i na straganach już pojawiły się sezonowe owoce i warzywa. Bardzo lubię owoce, które zastępują mi słodycze. W swoich posiłkach kombinuję na wszelkie sposoby, aby je wykorzystać. Przygotowałam szybkie i smaczne muffiny z nektarynkami, maślanką i dodatkiem kurkumy, która świetnie podkreśla barwę produkty.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 szklanka maślanki
- aromat
- 2 nektarynki
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz nektarynek). Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy w papierowe papilotki, które należy włożyć do blachy na muffinki, Na wierzch masy wkładamy pokrojone w kostkę nektarynki. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)