Sezon na rabarbar w pełni, więc można wykorzystać go do wspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe popołudnie.
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 2 jaja
- 5 łyżek erytrolu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1,25 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
Mus:
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki erytrolu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Surowe ciasto chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Widelcem nakłuwamy cały spód. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
Mus:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dodajmy erytrol. Dusimy, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Do gotującego się musu dodajmy mąkę ziemniaczaną.
Po upieczeniu spodu przekładamy mus. Następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 5 minut w 180 stopniach.
Smacznego!