wtorek, 18 kwietnia 2017

Babka pomarańczowa

Już po świętach, ale dlaczego nie można zrobić po świątecznej babki? Warto zachować klimat świąt z tej okazji, że jest wiosna! Zachęcam do upieczenia bardzo dobrej i szybko znikającej babki pomarańczowej! 



Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • aromat pomarańczowy 


Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok pomarańczowy, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, olej i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 16 kwietnia 2017

czwartek, 13 kwietnia 2017

Sernik na zimno w biszkopcie

Jak już wiele razy wspominałam, że serniki są moimi ulubionymi ciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja!



Składniki:
Biszkopt
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki karobu lub kakao (można ominąć)
Masa serowa
  • 500g twarogu półtłustego np. klinek
  • 1 galaretka np. pomarańczowa
  • 1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jaja, ucieramy je z cukrem na puszystą masę ok.5-6 minut. Następnie dodajemy mąką ryżową, mąkę ziemniaczaną i karob. Całość miksujemy bardzo krótko, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu biszkoptu i jego ostudzeniu przygotowujemy masę serową. W 1 szklance wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Ostudzoną i lekką stężającą się galaretkę delikatnie miksujemy z twarogiem. Biszkopt przekrajmy na pół i nakładamy gotową masę serową. Delikatnie nakładamy wierz biszkoptu. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Smacznego!