niedziela, 5 lutego 2017
sobota, 4 lutego 2017
czwartek, 2 lutego 2017
Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście
Bardzo szybka i smaczna szarlotka na raz. Idealna do popołudniowej herbatki. :)
Składniki:
Kruche ciasto:
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 żółtko
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 1 szklanka mąki ryżowej
Mus:
- 2 jabłka
- cynamon
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy je do garnka. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny.
Po upływie czasu, wyjmujemy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (średnica 22 cm). Następnie przekuwamy je widelcem. Kolejno przekładamy mus jabłkowy. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 31 stycznia 2017
Sernik migdałowo-kokosowy z nasionami chia
Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni!
Składniki:
Składniki:
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 2 jaja
- 20 tabletek słodziku
- 1 białko (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka nasion chia
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)