Smaczne i pyszne wegańskie ciasto, które przygotowuję się w niecałe 30 minut. Dla cierpliwych nic trudnego!
Składniki:
Forma o śr 12 cm
Spód:
Składniki:
Forma o śr 12 cm
Spód:
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
Ciasto:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
- 100g wiórek kokosowych
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną. Jak kasza całkowicie nie wchłonie wody dodajmy ksylitol, wiórki kokosowe i 1 szklankę wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Między czasie w blenderze miksujemy płatki owsiane, dodajmy karob, wodę i olej. Wszystko ponownie miksujemy. Po ugotowaniu kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką konsystencję.
Do natłuszczonej formy (w moim przypadku naczynko żaroodporne) przekładamy spód z płatków owsianych. Dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie przekładamy masę jaglaną. Powierzchnię posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!