czwartek, 18 sierpnia 2016

Pankejki jaglano-kokosowe z syropem daktylowym

Kolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 10 tabletek słodziku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat 
  • syrop daktylowy

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z syropem daktylowym.

Smacznego!


wtorek, 16 sierpnia 2016

Szarlotka na kruchym cieście

Bardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :)



Składniki:
Kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T1850
  • 50g bardzo zimnego masła
  • 2 żóltka
  • 5 łyżek ksylitolu 
  • 5 łyzej zimnej wody
Mus z jabłkami
  • 6-7 jabłek
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, kolejno dodajmy wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę.

Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 

Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. 

Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. 

Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!