czwartek, 4 sierpnia 2016

Placuszki z mąki z tapioki, orzechami nerkowca i morwą białą

Bardzo duże zestawienie produktów, ale smak również bardzo bogaty. Placuszki, które wykonałam są ze sklepu Bioindygo.pl, więc jakość jest świetna!





Składniki:

*Mąka z tapioki bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.


Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Do dekoracji podajemy z orzechami nerkowca i morwą białą.

Smacznego!

wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagodowe placuszki jaglano-ryżowe

Sezon na jagody się kończy, ale również można zastąpić je borówką amerykańską. Świetne zestawienie stanowią mąka jaglana i ryżowa. Mąka jaglana sprawia, że placuszki są bardzo puszyste, natomiast mąka ryżowa bardzo delikatne.



Składniki:

  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 10 tabletek słodziku
  • aromat waniliowy
  • jagody

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy umyte i osuszone jagody. Mieszamy ponownie za pomocą łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż pojawią się z jednej strony bąbelki.

Smacznego!