niedziela, 3 lipca 2016

czwartek, 30 czerwca 2016

Jednoporcjowe ciasto fasolowe z truskawkami

Sezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze!



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 1 łyżka karobu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego banana, karob, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie blendujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch układamy truskawki lekko je wpychając. Ciasto pieczemy przez 40-4 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 28 czerwca 2016

Pierś kurczaka z frytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą

Dla odmiany przygotowałam coś na słono. Tym razem pierś kurczaka z frytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą. Wszystko świetnie się komponuję, więc i dobrze smakuje!



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 1 średni batat
  • 1 pomidor
  • liofilizowana kukurydza
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, ostra papryka 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Między czasie, obieramy, myjemy i kroimy w plastry batata. Posypujemy ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pierś kurczaka na złocisty kolor. Między czasie myjemy i kroimy w kostkę pomidora. Gotowe danie posypujemy liofilizowaną kukurydzą.

Smacznego!