Sezon na rabarbar dobiega końca, ale w marketach i na straganach można znaleźć ostatnie sztuki. Polecam do przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu. Zachęcam do przygotowania ciasta z tym sezonowym warzywem!
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- rabarbar
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy i stopniowo oba rodzaje mąki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch masy układamy umyty, oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!