wtorek, 21 czerwca 2016

Puszyste ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar dobiega końca, ale w marketach i na straganach można znaleźć ostatnie sztuki. Polecam do przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu. Zachęcam do przygotowania ciasta z tym sezonowym warzywem!



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • rabarbar

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy i stopniowo oba rodzaje mąki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch masy układamy umyty, oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



niedziela, 19 czerwca 2016

czwartek, 16 czerwca 2016

Jednoporcjowe ciasto kokosowe z jagodami goji

Po raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło genialnie! Mąką ma specyficzny kokosowy smak, więc pozostałe składniki świetnie się komponowały!




Składniki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 tabletek słodziku
  • 1 banan
  • 5 łyżek wody gazowanej
  • aromat śmietankowy
  • jagody goji - do dekoracji

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej foremki lub kokilki. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu podajemy z jagodami goji.

Smacznego!