środa, 11 listopada 2015

Placuszki z miodem i przyprawą korzenną

Jesienna chandra panuję, w powietrzu czuć jesień, chociaż temperatura na to nie wskazuje. W mieszkaniach atmosfera typowa na tą porę roku. Z szuflady wyjęłam przyprawę korzenną, a z szafki miód, który naprawdę symbolizuje polską złotą jesień...  Zachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu naturalnego 
  • 6 łyżek mleka 

Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia z obu stron. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

niedziela, 8 listopada 2015

sobota, 7 listopada 2015

Wysokobiałkowe serniczki

W lodówce od kilku dni zalegał twaróg, aż żal było go nie wykorzystać, więc wykonałam szybkie i proste serniczki z odżywką białkową. :)



Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 miarka odżywki białkowej WPC 80
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek mleka
  • aromat śmietankowy 

Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy pokruszony twaróg, następnie dodajemy jajka, mleko i miód. Wszystko miksujemy. Kolejno dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę serową przekładamy do sylikonowej formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Smacznego!

wtorek, 3 listopada 2015

Piernikowy omlet

Jesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Omlet podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!