niedziela, 30 sierpnia 2015
sobota, 29 sierpnia 2015
Zupa z dyni i pomidorów
Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Składniki:
- 1/4 dyni hokkaido
- 1-2 średnie pomidory
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 średni ziemniak
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz cytrynowy
- warzywko
- papryka ostra mielona
- czosnek granulowany
- margaryna do smażenia lub masło klarowane
- 2 skrzydełka
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
czwartek, 27 sierpnia 2015
Jabłeczna muffina
Jabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 ml mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 średnie jabłko
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 25 sierpnia 2015
Jajecznica na inny sposób
Nudząc się na drugie śniadanie postanowiłam wykonać jajecznicę. Zupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 100g twarogu
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 oliwki
- przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg z przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy sztywną pianę. Wrzucamy pokrojone warzywa i oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię przelewamy masę. Jak spód się zarumieni drewnianą łyżką mieszamy masę, gdzie w taki sposób powstaje jajecznica. Smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)