Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Składniki:
- 1/4 dyni hokkaido
- 1-2 średnie pomidory
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 średni ziemniak
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz cytrynowy
- warzywko
- papryka ostra mielona
- czosnek granulowany
- margaryna do smażenia lub masło klarowane
- 2 skrzydełka
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.
Smacznego!