Niedawno kupiłam kalafior, którego nie jadłam od bardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :)
Składniki:
Smacznego!
Składniki:
- 500g kalafiora
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
- 3 łyżki bułki tartej
- pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, kurkuma, świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, aż na złocisty kolor. Kotleciki możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami..
Smacznego!