wtorek, 28 lipca 2015

Wilgotny placek z cukinii na słodko

Niedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :)



Składniki:

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 20g WPC 80
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Masę na ciasto mieszamy łyżką wraz z cukinią. Gotową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 26 lipca 2015

sobota, 25 lipca 2015

Ryż z WPC 80 + współpraca

Nazwałabym to szybkim, pełnowartościowym smakołykiem. który nadaje się przed lub po treningu. Ryż zjadam prawie codziennie, ale głownie brązowy, który jest najmniej oczyszczony. Tym razem ryż w połączeniu WPC od KFD. Kilka dni temu dostałam paczkę od sklepu KFD, gdzie przetestuje jeden z produktów, a mianowicie WPC 80. Zachęcam do rejestracji na forum KFD, które dotyczy treningów, zdrowych jadłospisów, czyli sport pełną parą. :)




Składniki:

  • 3 łyżki ryżu + 1 szklanka wody
  • 30g WPC 80
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody. Po ugotowaniu mieszamy z WPC i zalewamy wodą. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Smacznego!

czwartek, 23 lipca 2015

Grilllowany pstrąg łososiowy i fasolka szparagowa z ryżem

Kiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W tym wydaniu grillowany pstrąg łososiowy z grillowaną fasolką szparagową z ryżem. :)



Składniki:

  • 1/2 filetu pstrąga łososiowego
  • porcja fasolki szparagowej 
  • 1/4 woreczka brązowego ryżu 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • zioła prowansalskie 
  • kilka oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko podajemy razem.

Smacznego!