niedziela, 26 lipca 2015
sobota, 25 lipca 2015
Ryż z WPC 80 + współpraca
Nazwałabym to szybkim, pełnowartościowym smakołykiem. który nadaje się przed lub po treningu. Ryż zjadam prawie codziennie, ale głownie brązowy, który jest najmniej oczyszczony. Tym razem ryż w połączeniu WPC od KFD. Kilka dni temu dostałam paczkę od sklepu KFD, gdzie przetestuje jeden z produktów, a mianowicie WPC 80. Zachęcam do rejestracji na forum KFD, które dotyczy treningów, zdrowych jadłospisów, czyli sport pełną parą. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki ryżu + 1 szklanka wody
- 30g WPC 80
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody. Po ugotowaniu mieszamy z WPC i zalewamy wodą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
czwartek, 23 lipca 2015
Grilllowany pstrąg łososiowy i fasolka szparagowa z ryżem
Kiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W tym wydaniu grillowany pstrąg łososiowy z grillowaną fasolką szparagową z ryżem. :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 filetu pstrąga łososiowego
- porcja fasolki szparagowej
- 1/4 woreczka brązowego ryżu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- kilka oliwek
Sposób przygotowania:
Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko podajemy razem.
Smacznego!
wtorek, 21 lipca 2015
Szpinak z serem feta na pulchnym cieście
Miało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad, który jest inny od wszystkich. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 łyżeczki proszku to pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
Farsz:
- 6 brykietów rozmrożonego szpinaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany
- bazylia
- 1/4 kostki sera feta półtłustego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i wbijamy jajko. Całość mieszamy i dodajemy jogurt naturalny. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Między czasie na rozgrzaną patelnię z oliwek dodajemy rozmrożony szpinak, czosnek granulowany i bazylię. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozdzieli. Wyłączamy gaz i dodajemy jogurt naturalny.
Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczanego naczynka lub blaszki. Spód nakuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na ciasto przekładamy szpinak i pokruszony ser feta. Ponownie pieczemy przez 14-15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)