czwartek, 9 lipca 2015

Makaron spaghetti z czerwoną soczewicą i pomidorami

Co tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :)



Składniki:

  • 50g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki soczewicy
  • 1 duży pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • ketchup - opcjonalnie
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz. Dodajemy oliwki.

Smacznego!

wtorek, 7 lipca 2015

Zupa krem z kalafiora i soczewicy

Kiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor!



Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • pieprz
  • warzywko
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!

sobota, 4 lipca 2015

Ryż na mleku z jabłkiem i truskawkami

Odbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności!



Składniki:

  • 3 łyżki białego ryżu + 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemię lnianego
  • 1 starte jabłko
  • kilka truskawek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie do ryżu dodajemy mleko, nasiona słonecznika i siemię lniane. Gotujemy, aż do zagotowania. Pod koniec wrzucamy starte jabłko i truskawki.

Smacznego!