niedziela, 5 lipca 2015

sobota, 4 lipca 2015

Ryż na mleku z jabłkiem i truskawkami

Odbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności!



Składniki:

  • 3 łyżki białego ryżu + 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemię lnianego
  • 1 starte jabłko
  • kilka truskawek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie do ryżu dodajemy mleko, nasiona słonecznika i siemię lniane. Gotujemy, aż do zagotowania. Pod koniec wrzucamy starte jabłko i truskawki.

Smacznego!

czwartek, 2 lipca 2015

Szybkie ciastko z truskawkami

Jak mam ochotę na coś słodkiego, a wtedy nie mam czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie dość, że szybko je się robi to smakuje obłędnie!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maślanki
  • aromat cytrynowy
  • truskawki 

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Na wierzch układamy oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 30 czerwca 2015

Mini omlety z truskawkami

Szybkie i smaczne danie, idealne na śniadanie czy kolację. Zbyt często nie robię omletów, więc tym razem chciałam się trochę pobawić i wymyśliłam mini omlety.



Składniki:
Mini omlety:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej
Mus truskawkowy:
  • garść truskawek
  • 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
  • miód

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie żółtko ucieramy z cukrem. Do masy żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Kolejno dodajemy ubite na sztywno pianę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem jedną łyżką formujemy omleciki. Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Oczyszczone i umyte truskawkami blendujemy z jogurtem greckim i miodem. Następnie mus truskawkowy polewamy omlety.

Smacznego!