niedziela, 5 lipca 2015
sobota, 4 lipca 2015
Ryż na mleku z jabłkiem i truskawkami
Odbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności!
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki białego ryżu + 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka siemię lnianego
- 1 starte jabłko
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie do ryżu dodajemy mleko, nasiona słonecznika i siemię lniane. Gotujemy, aż do zagotowania. Pod koniec wrzucamy starte jabłko i truskawki.
Smacznego!
czwartek, 2 lipca 2015
Szybkie ciastko z truskawkami
Jak mam ochotę na coś słodkiego, a wtedy nie mam czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie dość, że szybko je się robi to smakuje obłędnie!
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 4 łyżki maślanki
- aromat cytrynowy
- truskawki
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Na wierzch układamy oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 30 czerwca 2015
Mini omlety z truskawkami
Szybkie i smaczne danie, idealne na śniadanie czy kolację. Zbyt często nie robię omletów, więc tym razem chciałam się trochę pobawić i wymyśliłam mini omlety.
Składniki:
Mini omlety:
Składniki:
Mini omlety:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- olej
Mus truskawkowy:
- garść truskawek
- 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
- miód
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie żółtko ucieramy z cukrem. Do masy żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Kolejno dodajemy ubite na sztywno pianę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem jedną łyżką formujemy omleciki. Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Oczyszczone i umyte truskawkami blendujemy z jogurtem greckim i miodem. Następnie mus truskawkowy polewamy omlety.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)