niedziela, 28 czerwca 2015
sobota, 27 czerwca 2015
Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem
W ogródku mam pełną moc sałaty, więc postanowiłam wykonać popularne pesto, które świetnie współpracuje z makaronem, a na dokładkę z tuńczykiem z sosie własnym. :)
Składniki:
Pesto:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.
Smacznego!
Składniki:
Pesto:
- sałata
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum
- puszka tuńczyka z sosie własnym
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.
Smacznego!
czwartek, 25 czerwca 2015
Zupa kalafiorowa-batatowa z warzywami
Sezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 różyczki kalafiora
- 1 mały batat
- włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora
- 1 pomidor
- przyprawa "warzywko" lub jarzynka
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 skrzydełka z kurczaka
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, batata i włoszczyznę obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wrzucamy skrzydełka i wszystkie warzywa. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego!
wtorek, 23 czerwca 2015
Wegańskie pankejki
Od czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Tym razem przygotowałam lekko wilgotne i delikatne pankejki, które smakują rewelacyjnie ze swoimi ulubionymi dodatkami. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
- 120ml wody gazowanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Po usmażeniu pankejki polewamy syropem klonowym lub innej słodzidłem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)