niedziela, 28 czerwca 2015

sobota, 27 czerwca 2015

Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem

W ogródku mam pełną moc sałaty, więc postanowiłam wykonać popularne pesto, które świetnie współpracuje z makaronem, a na dokładkę z tuńczykiem z sosie własnym. :)



Składniki:
Pesto:

  • sałata
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie



  • 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum 
  • puszka tuńczyka z sosie własnym 


Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.

Smacznego!

czwartek, 25 czerwca 2015

Zupa kalafiorowa-batatowa z warzywami

Sezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :)



Składniki:

  • 3 różyczki kalafiora
  • 1 mały batat
  • włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 
  • 1 pomidor
  • przyprawa "warzywko" lub jarzynka
  • pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, batata i włoszczyznę obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wrzucamy skrzydełka i wszystkie warzywa. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!

wtorek, 23 czerwca 2015

Wegańskie pankejki

Od czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Tym razem przygotowałam lekko wilgotne i delikatne pankejki, które smakują rewelacyjnie ze swoimi ulubionymi dodatkami. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 120ml wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło 
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:
Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Po usmażeniu pankejki polewamy syropem klonowym lub innej słodzidłem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!