Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- truskawki
Kruszonka:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką.
W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche.
Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!