Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie łodygi selera naciowego
- kawałek selera
- 1/4 pietruszki
- 1 średni ziemniak
- 2 skrzydełka
- warzywko bez glutaminianu sodu
- pieprz
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- woda
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełka. Następnie blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!