wtorek, 19 maja 2015

Grillowana cukinia

Prosta i szybka przekąska, a na dodatek niskokaloryczna. Grillowana cukinia typowa wiosenna uczta. :)



Składniki:

  • cukinia
  • sól
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Posypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron, aż pojawią się pręgi.

Smacznego!

niedziela, 17 maja 2015

sobota, 16 maja 2015

Jogurt na zimno z musem z ananasa

Robi się coraz cieplej, więc ma się ochotę na chłodne i orzeźwiające posiłki. Ja jak zwykle wyczarowałam szybki i smaczny dietetyczny deserek. Zachęcam do wykonania. :)



Składniki:
Jogurt na zimno:

  • 200g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 wrzącej wody
Mus z ananasa:
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny i miód. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.

Ananasa kroimy średniej grubości plaster i obieramy. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i dodajemy łyżkę soku z świeżej cytryny. Blendujemy na gęsty i płynny mus.

Po upływie zastygnięcia jogurtu dodajemy mus z ananasa.

Smacznego!

czwartek, 14 maja 2015

Mini pizza na spodzie graham z mięsem mielonym

Kiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama nie wiem. Oto kolejna propozycja na odchudzony posiłek. :)



Składniki:
Spód:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 10g drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Dodatki:
  • 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • przyprawa gyros
  • olej
  • 1 średnia pieczarka
  • 1/4 małej cebuli
  • ketchup
  • zioła prowansalskie 
  • 25g sera żółtego

Sposób przygotowania:
W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 
Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty.
Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso mielone, pieczarki, cebulę i starty ser żółty. Pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach.

Smacznego!