Kiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama nie wiem. Oto kolejna propozycja na odchudzony posiłek. :)
Składniki:
Spód:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 10g drodży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Dodatki:
- 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- przyprawa gyros
- olej
- 1 średnia pieczarka
- 1/4 małej cebuli
- ketchup
- zioła prowansalskie
- 25g sera żółtego
Sposób przygotowania:
W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty.
Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso mielone, pieczarki, cebulę i starty ser żółty. Pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach.
Smacznego!