wtorek, 12 maja 2015

Gryczane racuchy z jabłkami

Przypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 średnie jabłko 
  • cukier puder do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste". Dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

niedziela, 10 maja 2015

sobota, 9 maja 2015

Zupa pomidorowa z ryżem

Jedna z moich ulubionych zup. Tak mi posmakowała, że jadłam ją przez kilka dni, dzięki gęstej konsystencji syci na bardzo długo. :)



Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50g suchego białego ryżu
  • jarzynka bez soli
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidora. Smażymy, aż do lekkiego zarumienienia i ładnego zapachu. Kolejno cebulę i pomidora przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy, aż do zgęstnienia i napęcznienia ryżu. Pod koniec dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystko nabierze aromatu.

Smacznego!

czwartek, 7 maja 2015

Kasza bulgur z twarogiem i dżemem truskawkowym

Niby banalna przekąska, a smakuje świetnie! Uwielbiam prostotę w daniach. Niektóre nie wyglądają apetycznie (chociażby te), ale czasem nie wygląd jest ważny, ale smak. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 125g twarogu chudego 
  • 4 łyżki mleka 2%
  • 1 czubata łyżka niskosłodzonego dżemu truskawkowego 

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1 szklance wrzącej wody, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu mieszamy ją z twarogiem, mlekiem i dżemem truskawkowym.

Smacznego!