Składniki:
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1 średnie jabłko
- cukier puder do posypania
- olej
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste". Dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!