photo © WeHeartIt
niedziela, 5 kwietnia 2015
sobota, 4 kwietnia 2015
czwartek, 2 kwietnia 2015
Awokado i jego cenne właściwości
Nazywane jest owocem Bogów. W swoim wnętrzu kryje mnóstwo wartościowych właściwości. Jest owocem, który zawiera bardzo dużo zdrowych tłuszczy. W 100 gramach produktu jest 160 kalorii, ale warto włączyć go do swojej codziennej diety.
Jakie wartości posiada awokado?
Jakie wartości posiada awokado?
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
- bogate w tłuszcze jednonienasycone oraz omegę-3
- posiada: potas, likopen,, luteinę, witaminy: z grupy B, A, C, E, magnez, wapń, kwas foliowy
- chroni przed powstawaniem nowotworów
- reguluję ciśnienie krwi
- poprawia wzrok, dzięki zawartości luteiny
Jak kupować awokado?
Najlepiej wybierać jeszcze nie dojrzałe i poczekać kilka dni. Jak sprawić kiedy gotowe jest do spożycia? Jego skórka jest ciemno-zielona i zapada się, gdy dotkniemy go placem. Jeśli zależy nam na szybszym dojrzeniu awokado, najlepiej położyć go przy jabłkach i bananach.
Jak spożywać awokado?
Jeśli jest dojrzałe wystarczy przekroić go na pół, połówki owoca przekręcić w przeciwnych kierunkach, wyjąć pestkę. Można go użyć bezpośrednio na kanapki (pokroić w plastry), zrobić pastę (rozgnieść go widelcem, dodać sok z świeżej cytryny i ulubione przyprawy) lub dodać do sałatki (pokroić w kostkę).
wtorek, 31 marca 2015
Jak uniknąć przejedzenia w święta?
Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?
Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta:
- kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody
- zaczynami jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach
- desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku
- zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy
- jeść dużo zielonych warzyw
- w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych
- jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać
- należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół
- po obfitym obiedzie razem z rodziną należy wyjść na długo spacer na świeżym powietrzu
- dużo należy się ruszać, nie siedzimy cały czas za stołem!
Jak odchudzić tradycyjne potrawy?
- zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi
- zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej
- majonez zastąp jogurtem greckim
- smaż na zdrowych tłuszczach
- masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta
Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj!
Subskrybuj:
Posty (Atom)