czwartek, 2 kwietnia 2015

Awokado i jego cenne właściwości

Nazywane jest owocem Bogów. W swoim wnętrzu kryje mnóstwo wartościowych właściwości. Jest owocem, który zawiera bardzo dużo zdrowych tłuszczy. W 100 gramach produktu jest 160 kalorii, ale warto włączyć go do swojej codziennej diety.



Jakie wartości posiada awokado?

  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • bogate w tłuszcze jednonienasycone oraz omegę-3 
  • posiada: potas, likopen,, luteinę, witaminy: z grupy B, A, C, E, magnez, wapń, kwas foliowy
  • chroni przed powstawaniem nowotworów 
  • reguluję ciśnienie krwi 
  • poprawia wzrok, dzięki zawartości luteiny 

Jak kupować awokado?
Najlepiej wybierać jeszcze nie dojrzałe i poczekać kilka dni. Jak sprawić kiedy gotowe jest do spożycia? Jego skórka jest ciemno-zielona i zapada się, gdy dotkniemy go placem. Jeśli zależy nam na szybszym dojrzeniu awokado, najlepiej położyć go przy jabłkach i bananach. 

Jak spożywać awokado?
Jeśli jest dojrzałe wystarczy przekroić go na pół, połówki owoca przekręcić w przeciwnych kierunkach, wyjąć pestkę. Można go użyć bezpośrednio na kanapki (pokroić w plastry), zrobić pastę (rozgnieść go widelcem, dodać sok z świeżej cytryny i ulubione przyprawy) lub dodać do sałatki (pokroić w kostkę). 

wtorek, 31 marca 2015

Jak uniknąć przejedzenia w święta?

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?



Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta:
  • kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody
  • zaczynami jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach 
  • desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku
  • zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy
  • jeść dużo zielonych warzyw
  • w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych
  • jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać
  • należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół
  • po obfitym obiedzie razem z rodziną należy wyjść na długo spacer na świeżym powietrzu 
  • dużo należy się ruszać, nie siedzimy cały czas za stołem!

Jak odchudzić tradycyjne potrawy?
  • zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi
  • zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej 
  • majonez zastąp jogurtem greckim
  • smaż na zdrowych tłuszczach 
  • masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta

Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj!

sobota, 28 marca 2015

Dlaczego warto jeść jabłka?

Najlepsze, są nasze - Polskie. Uprawiane w tradycyjny sposób, bez żadnych środków konserwujących czy nawozów. Jest jednym z najpopularniejszym spożywanym owocem nie tylko przez polaków. Ceni w sobie wiele wartościowych witamin i minerałów.



Jakie właściwości posiada jabłko?

  • duża zawartość witaminy C
  • odkwaszają organizm
  • znajdujące się pektyny pomagają w lepszym trawieniu
  • posiadają duże ilości potasu i żelaza
  • ułatwia przyswajanie wapnia
  • wzmacnia serce, chroni przed zawałami i nowotworami 
  • obniżają poziom złego cholesterolu 
  • świetnie nadają się dla osób, które się odchudzają

Zaleca się zjadanie całego jabłka, ponieważ w pestkach znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Im kwaśniejszy owoc, tym więcej ma witaminy C. Angielskie przysłowie głosi: "Jedno jabłko dziennie, chroni nas przed wizytą u lekarza". Jest wiele odmian jabłek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. 

Osobiście codziennie jem po jednym jabłku, więc nawet nie liczyłam ile kilogramów rocznie zjadam. Jest jednym z moich ulubionych i tanich owoców. Można je kupić dosłownie wszędzie: od osiedlowych sklepików po bazary, aż do supermarketów. 

Czy tak trudno zamienić słodycze na owoce? Przynajmniej zjadamy "pożyteczne" kalorie.