niedziela, 29 marca 2015

sobota, 28 marca 2015

Dlaczego warto jeść jabłka?

Najlepsze, są nasze - Polskie. Uprawiane w tradycyjny sposób, bez żadnych środków konserwujących czy nawozów. Jest jednym z najpopularniejszym spożywanym owocem nie tylko przez polaków. Ceni w sobie wiele wartościowych witamin i minerałów.



Jakie właściwości posiada jabłko?

  • duża zawartość witaminy C
  • odkwaszają organizm
  • znajdujące się pektyny pomagają w lepszym trawieniu
  • posiadają duże ilości potasu i żelaza
  • ułatwia przyswajanie wapnia
  • wzmacnia serce, chroni przed zawałami i nowotworami 
  • obniżają poziom złego cholesterolu 
  • świetnie nadają się dla osób, które się odchudzają

Zaleca się zjadanie całego jabłka, ponieważ w pestkach znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Im kwaśniejszy owoc, tym więcej ma witaminy C. Angielskie przysłowie głosi: "Jedno jabłko dziennie, chroni nas przed wizytą u lekarza". Jest wiele odmian jabłek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. 

Osobiście codziennie jem po jednym jabłku, więc nawet nie liczyłam ile kilogramów rocznie zjadam. Jest jednym z moich ulubionych i tanich owoców. Można je kupić dosłownie wszędzie: od osiedlowych sklepików po bazary, aż do supermarketów. 

Czy tak trudno zamienić słodycze na owoce? Przynajmniej zjadamy "pożyteczne" kalorie.

czwartek, 26 marca 2015

Wiosenna zupa

Pogoda za oknem rozpieszcza, więc można poszaleć nawet w kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :)



Składniki:

  • porcja mrożonej mieszanki wiosennej
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 średnie skrzydełko z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • warzywko

Sposób przygotowania:
Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pięć minut, a następnie dodajemy mrożona mieszankę wiosenną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.

Smacznego!

wtorek, 24 marca 2015

Proste kotleciki z tofu

Została mi jedna kostka tofu, więc chciałam je dobrze wykorzystać. Szybko znalazłam pomysł na proste i szybkie kotleciki. Smakuję genialnie, a z dodatkami jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie  
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy siemię, bułkę tartę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!