photo © WeHeartIt
niedziela, 15 marca 2015
sobota, 14 marca 2015
Pieczony pstrąg łososiowy z cukinią i pomidorem
Jak zawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto - to ja lubię!
Składniki:
Składniki:
- 120g filetu z pstrąga łososiowego
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb
- 1 średni pomidor
- szczypiorek
- garść dowolnych kiełków
- 1/2 średniej cukinii
- zioła prowansalskie
- sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ryby dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, pstrąga przekładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Cukinię obieramy, myjemy i obieramy obieraczką, aby powstał "makaron". Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cukinię dodajmy zioła prowansalskie i sól. Smażmy do lekkiego zarumienienia. Pomidora mieszamy z kiełkami. Po upieczeniu rybę przekładamy na talerz i podajemy z warzywami.
Smacznego!
czwartek, 12 marca 2015
Orzechy włoskie - właściwości
Zaliczają się do najbardziej kalorycznych orzechów. Choć swoim wyglądem przypominają "mózg" w swoim wnętrzu zawierają bardzo dużo wartości odżywczych.
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
Białko: 16.0 g
Tłuszcze: 60.3 g
Cholesterol: 0.0 mg
Sód: 4.00 mg
Błonnik: 6.5 g
Index glikemiczny: 20
Jak widać zawierają same zalety. Orzechy włoskie polecam na przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Wystarczy garść dwa razy w tygodniu, aby uzupełnić w witaminy wymieniono powyżej.Stwierdzam, że naprawdę warto je jeść! :)
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
- wysoką ilość kwasów tłuszczowych Omega-3
- duża ilość błonnika
- witaminy z grupy B
- witaminy z grupy E
- magnez
- fosfor
- obniżają stężenie złego cholesterolu LDL
- chronią przed otyłością
- zawierają białko, które może zastępować mięso i nabiał
- poprawią przemianę materii
- chronią przed nowotworami
- poprawiają wygląd cery, dzięki zawartości cynku
Kaloryczność orzechów włoskich w 100g:633 kcal
Węglowodany: 18.0 gBiałko: 16.0 g
Tłuszcze: 60.3 g
Cholesterol: 0.0 mg
Sód: 4.00 mg
Błonnik: 6.5 g
Index glikemiczny: 20
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
- kilokalorie: 666 kcal
- kilodżule: 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
- kilokalorie: 666 kcal
- kilodżule: 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
- kilokalorie: 666 kcal
- kilodżule: 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
- kilokalorie: 666 kcal
- kilodżule: 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
- kilokalorie: 666 kcal
- kilodżule: 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
wtorek, 10 marca 2015
Zupa fasolowa
Jak kiedyś wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :)
Składniki:
Składniki:
- 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem)
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- pieprz
- sól
- majeranek
- skrzydełko z kurczaka
- woda
Sposób przygotowania:
Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kolejno dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa i skrzydełko. Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)